Geography Class 9 : Chapter 3 - Drainage

In this page you get NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography) Chapter 3 Drainage being given. Social Science have four parts. Social Science (Geography) Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography). I expect that the given Class 9 Social Science (Geography) Solution Chapter 3 Drainage will be immensely useful to you.

NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography) Chapter 3 Drainage
NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography)

Lesson 3

Drainage


2. Answer the following questions briefly:

(i) What is meant by water divide? Give an example.

Ans: Any elevated area such as a mountain or an upland, that separates two drainage basins is known as water divide.

Eg. Western Ghats in Peninsular India.


(ii) Which is the largest river basin in India?

Ans: Ganga river has the largest basin in India.

 

(iii) Where do the rivers Indus and Ganga have their origin?

Ans: i) The Indus river originates from a peak nearby Manasarovar lake in Kailash range of Greater Himalayas.

ii) The headwaters of Ganga, called the 'Bhagirathi' is fed by Gangotri Glacier and joined by the Alaknanda at Devaprayag in Uttarakhand.

 

(iV) Name the two headstreams of the Ganga. Where do they meet to form the Ganga?

Ans: The two headstreams are- Bhagirathi and Alaknanda. They meet at Devaprayag to form Ganga.


(v) Why does the Brahmaputra in its Tibetan part have less silt, despite a longer course?

Ans: The Brahmaputra river is known as Tsangpo in Tibetan part. It rises from Mansarovar Lake in Tibet and has a long course. It flows into three countries namely- China, India, Bangladesh. Tibet is a very cold and dry area, so the river carries the very small volume of water which is the reason it carries very less silt with it in Tibetan part whereas, in India, it passes through the area which experiences high rainfall. That’s why it carries a huge amount of water and high silt in India.


(Vi) Which two peninsular rivers flow through trough?

Ans: Narmada and Tapi are the two rivers that flow through trough formed of faults in the mountains.


(Vii) State some economic benefits of rivers and lakes.

Ans: Some economic benefits of rivers and lakes are given below:

i) Northern plains, western and eastern coastal plains, various deltas, estuaries, rapids, basins,enchanting valleys all landforms are enriched with alluvium soil and all are resulted from rivers.These landforms provide ample food grains and other products like spices and condiments.

ii) A number of river projects including constructions of dams provide us electricity, water for irrigation, scope for Piscicultur, efishing etc.

iii) Lakes prevent destruction caused by floods these water bodies store a large quantities of rain water within.


3. Group the following lakes of India under two categories : natural and created by human beings.

a) Wular. (Natural lake)

b) Dal. (Natural lake)

c) Nainital. (Natural lake)

d) Bhimtal. (Natural lake)

e) Gobind Sagar. (Created by human beings)

f) Loktak. (Natural lake)

g) Barapani. (Natural lake)

h) Chilika. (Natural lake)

i) Sambhar. (Natural lake)

j) Rana Pratap Sagar. (Created by human beings)

k. Nizam Sagar. ( Created by human beings)

l) Pulicat (natural lake)

m) Nagarjuna Sagar (created by human beings)

n) Hirakund (created by human beings)


4. Discuss the significant difference between the Himalayan and the Peninsular rivers.

Ans: Himalayan rivers:

i) The Himalayan rivers are very long and have large catchment areas.

ii) These rivers originate from the snow covered areas of the high Himalayas and receive water from rainfall as well as from snow melt. Therefore, they are perennial.

iii) The Himalayan rivers are still in their youthful stage.

iv) The Himalayan rivers form big deltas.

The Peninsular rivers:

i) The Peninsular rivers are not as long as the Himalayan rivers and their catchment areas are also comparatively small.

ii) These rivers depend entirely on rain water and are seasonal.

iii) the Peninsular rivers have attained maturity.

iv) The Peninsular rivers form comparatively small deltas.

 

5. Compare the east flowing and the west flowing rivers of the Peninsular plateau.

Ans: East Flowing Rivers:

  1. East flowing rivers are: Mahanadi, Godavari Krishna and kaveri.
  2. They fall in the Bay of Bengal.
  3. These rivers drain over Maharashtra, Chhattisgarh, Jharkhand, Orissa, Andhra Pradesh, Telangana, Madhya Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu States.
  4. These forms deltas and basins.
  5. East flowing rivers are generally longer.

        West Flowing Rivers:

  1. West flowing rivers are: Narmada and Tapi.
  2. They fall in the Arabian Sea.
  3. These rivers drain the land in the states of Madhya Pradesh and Maharashtra.
  4. West flowing rivers are comparatively smaller.


6. Why are rivers important for the country's economy?

Ans: a) Water from the rivers is a basic natural resource that is essential for the existence of humans and animals.

b) It provides water for irrigation or agriculture.

c) It makes soil fertile.

d) It is very helpful in trade and commerce.

e) It promotes tourism industry.

f) it also encourages Pisciculture.


Extra Questions

Answer the following questions in a word.

1. Which drainage pattern resembling the branches of a tree?

Ans: Dendritic

 

2. In which state the Wular lake located?

Ans: Jammu and Kashmir

 

3. The river Narmada has its source at

Ans: Amarkantak

 

4. Which lake is a saltwater lake?

Ans: Sambhar

 

5. The longest river of the Peninsular India.

Ans: Godavari

 

6. A river flows through a rift valley.

Ans: Tapi

 

7. Nagarjuna Sagar is a river valley project, name the river.

Ans: Krishna

 

8. The longest river of India.

Ans: Ganga

 

9. The river which originates from a place known as Beas Kund.

Ans: Beas

 

10. The river which rises in the Betul district of Madhya Pradesh and flows westwards.

Ans: Tapi

 

11. The river which is known as "Sorrow" of Bihar.

Ans: Damodhar

 

12. The river on which the reservoir of Indira Gandhi canal has been built.

Ans: Satluj

 

13. The river whose source lies near Rohtang Pass.

Ans: Ravi

 

14. The longest river of a Peninsular India.

Ans: Godavari.

 

15. A tributary of Indus originating from Himachal Pradesh.

Ans: Chenab

 

16. The river flowing through fault, drains into the Arabian Sea.

Ans: Narmada

 

17.A river of South India, which receives rainfall both in summer and winter.

Ans: Kaveri

 

18. River which flows through Ladakh, Gilgit and Pakistan.

Ans: Indus

 

19. An important river of the Indian desert.

Ans: Luni

 

20. The river which joins Chenab in Pakistan.

Ans: Jhelum

 

21. River which rises at Yamunotri Glacier.

Ans: Yamuna


22. Name the biggest waterfall in India.

Ans: The 'Kunchikal Falls' in Karnataka is the biggest waterfall in India (by hight). It is formed by the Varahi River.



No comments: