English(Beehive) Class 9 : Lesson 4 - A Truly Beautiful Mind

In this page you get NCERT Solution Class 9 English Beehive Lesson 4 A Truly Beautiful Mind being given. English have two parts. English Beehive Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 English Beehive. I expect that the given Class 9 English Beehive solution Lesson 4 A Truly Beautiful Mind will be immensely useful to you.

NCERT Solution Class 9 English Beehive Lesson 4 A Truly Beautiful Mind
NCERT Solution Class 9 English Beehive

Lesson 4 
A Truly Beautiful Mind

Thinking about the text (Page 50)

1.Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.


Ans: (I) paragraph 9
(ii) paragraph 7
(iii) paragraph 3
(iv) paragraph 10
(v) paragraph 15
(vi) paragraph 8
(vii) paragraph 11


2. Who had these opinions about Einstein?
(i) He was boring
(ii) He was stupid and never succeed in life
(iii) He was a freak

Ans: (i) His playmates.
(ii) A headmaster.
(iii) His mother


3. What the reasons for the following are:
(i) Einstein leaving the school in Munich for good.
(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich,
(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.
(iv) what do these tell you about Einstein?
Ans: (i) Einstein leaving the school in Munich for good because he hated the school's regimentation.
(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich because it was a more liberal city.
(iii) Einstein seeing in Mileva an ally because she is disapproved of the 'philistines' for the people who did not like art, literature or music.
(iv) He loved freedom. He was liberal and cultured person.


4. What did Einstein called his desk drawer at the patent office.why?
Ans: Einstein called his desk drawer at the patent office the "bureau of theoretical physics". He used to store his secretly developed ideas in the drawer.


5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?
Ans: Einstein wrote a letter to Franklin Roosevelt to warn about bomb effect and also wanted to encourage them to make a bomb to utilise its destruction potential.


6. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?
Ans: Einstein was deeply shaken by the disaster in Hiroshima and Nagasaki. He wrote a public missive to the United Nations.He proposed the formation of a world government to stop the nuclear weapons.


7. Why does the world remember Einstein as a "world citizen"?
Ans: Einstein is remembered as a" world citizen" as much as a genius scientist because of his efforts towards world peace and democracy, and for his crusade against the use of arms.

Thinking about language (page 51,52)

I. Here are some sentences from the story. Choose the word from the brackets which can be substituted for the italicised words in the sentences. 
1. A few years later, the marriage faltered. (failed, broke, became weak). 
2. Einstein was constantly at odds with people at the university. (on bad terms, in disagreement, unhappy) 
3. The newspapers proclaimed his work as “a scientific revolution.” (declared, praised, showed) 
4. Einstein got ever more involved in politics, agitating for an end to the arms buildup. (campaigning, fighting, supporting) 
5. At the age of 15, Einstein felt so stifled that he left the school for good. (permanently, for his benefit, for a short time) 
6. Five years later, the discovery of nuclear fission in Berlin had American physicists in an uproar. (in a state of commotion, full of criticism, in a desperate state) 
7. Science wasn’t the only thing that appealed to the dashing young man with the walrus moustache. (interested, challenged, worried) 
Ans: 1. Became weak
2. In disagreement
3. Declared
4. Campaigning
5. Permanently
6. In a state of commotion
7. Interested


II.
Ans: 1. Working round the clock the firefighters finally put out the fire.
2. She watched the sunset above the mountain noticing the colours blending softly into one another.
3. The excited horse pawed the ground rapidly, neighing continually.
4. Having taken the wrong train I found myself in Bangalore instead of Banaras.
5. Having not bad for today's I was desperate to get to the bathroom.
6. The stone steps being worn down, need to be replaced.
7. The actor received hundreds of letters from his fans asking him to send them his photograph.

Writing newspaper reports (page 53)

Ans: 
Student Unarths Einstein Manuskript

21st August 2005 an original handwritten Albert Einstein's manuscript has been unearthed at a University in the Netherlands.A student named Rowdy Boeynik was researching on the papers belonging to his old companion. The document contained papers of Einstein's work on this last theory, Behaviour of Atoms at Low Temperature. Now a days it is known as the Bose Einstein condensation,  The manuscript will be kept at Leyden University where Einstein got the Nobel prize.

Extra Questions

1. Who is a ‘freak’? Why did Einstein’s mother think him to be a ‘freak’?
Ans: A ‘freak’ is a word used disapprovingly for a person who is unusual in looks and behaviour. Einstein’s mother thought him to be a ‘freak’ because his head seemed too large to her. This made him look different from the other children of his age.


2. During his childhood, Einstein did not show any traces of becoming a genius one day. How?
Ans: As a child, Einstein had a large head and did not start to speak till he was two-and-a-half years old. Finally, when he did speak, he used to utter everything twice. He could not interact freely with his playmates either. All this showed the absence of any traces in him of becoming a genius one day.


3. Why did Einstein’s playmates call him “Brother Boring”?
Or
Why did Einstein play all alone when he was a child?

Ans: Einstein did not know what to do with other children. His shy and introvert nature made his company boring to his playmates. So, they teased him as “Brother Boring” and did not include him in their games. Therefore, he played all alone when he was a child.


4. What kind of toys attracted the attention of Einstein when he was a child? Why?
Ans: Einstein could not enjoy the company of playmates because of his introvert nature. Instead as a child, he was attracted only by mechanical toys. It showed his scientific temperament since mechanical toys work on some kind of scientific principles.


5. Why did Einstein try to look for wheels on the body of his newly born sister?
Ans: Einstein was much too interested in mechanical toys and had scientific inclinations. When his sister was born, he thought her to be a new toy; that is why he tried to search for wheels on her body.


6. What was the opinion of the school headmaster about Einstein?
Ans: The school headmaster considered Einstein to be a good-for-nothing boy. He was of the opinion that Einstein would never succeed in any profession. Therefore, choice of profession would not make any difference in the results of his efforts.


7. Which musical instrument did Einstein begin to learn? Why?
Ans: Einstein began to learn to play upon the violin at the young age of six. He kept this interest alive throughout his life and became a gifted amateur violinist. He began learning the violin because his mother wanted him to.


8. How did Einstein perform in various subjects while studying in Munich?
Answer: Although as a young child, Einstein was very slow, still while studying in Munich, he showed great progress in almost all the subjects and scored very good marks. He showed a special interest in Physics and Mathematics.


9. Why did Einstein leave school in Munich?
Ans: Einstein left the school in Munich because of the stifling environment that suppressed his scientifically curious mind. The excessively stern discipline and rigid rules in that school led to frequent clashes with his teachers. He thus began to feel that such a place was inappropriate for a liberal person like him.


10. Why did Einstein shift to Switzerland to continue his education?
Ans: Einstein shifted to the German-speaking part of Switzerland to continue his education because he had left his school in Munich midway. This new place was more liberal than Munich and Einstein’s curious and free temperament got a favourable environment over here.


No comments: