Biology Class 9 : Chapter 6 - Tissues
In this page you get NCERT Solution Class 9 Science (Biology) Chapter 6 Tissues being given. Science have three parts. Science (Biology) Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 Science (Biology). I expect that the given Class 9 Science (Biology) Solution Chapter 6 Tissues will be immensely useful to you.
Chapter 6
Tissues
Intext Questions
On Page 69
Question 1:What is a tissue?
Solution:Group of cells that are similar in structure and are organized together to achieve a particular function is called tissue.
Question 2:What is the utility of tissues in multicellular organisms?
Solution:In multicellular organisms, the body system is based on the division of labour( like muscle cells form muscular tissue to which helps in movement ). It means the cells performing a specific function are grouped together to form a particular tissue. The different tissues are organized in a way to provide highest efficiency in functioning of the body.
On Page 74
Question 1:Name the types of simple tissues.
Solution:The three main types of simple tissues are:
- Parenchyma
- Collenchyma
- Sclerenchyma
Question 2:Where is apical meristem found?
Solution:Growing tips of stems and roots of plants are the main are where apical meristem is present . It helps in increasing the length of the stem and the root.
Question 3:Which tissue makes up the husk of coconut?
Solution:The husk of coconut is made up of sclerenchymatous tissue.
Question 4:What are the constituents of phloem?
Solution:The constituents of phloem tissue are:
- Sieve tubes (tubular living cells with perforated end walls)
- Companion cell (living cells)
- Phloem parenchyma (living cells)
- Phloem fibres (non-living and sclerenchyma cells).
On Page 78
Question 1:Name the tissue responsible for movement in our body.
Solution:Muscular tissue.
Question 2:What does a neuron look like?
Solution:A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm. It has two important extension name as axon and dendrites. Each neuron has a single long part, called the axon and many short, branched parts called dendrites. Many nerve fibres bound together by connective tissue to make up a nerve.
Question 3:Give three features of cardiac muscles.
Solution:Below are features of cardiac muscles:
- These are involuntary, show rhythmic contraction and relaxation throughout life.
- The cells are cylindrical, branched, and uninucleate having faint cross striations.
- These muscles do not get fatigued under normal conditions.
Question 4:What are the functions of areolar tissue?
Solution:Functions of areolar tissue:
- It fills the space inside the organs, thus acts as a packing tissue between the organs.
- It supports many delicate organs in the body.
- It plays role in repair of tissues.
Exercises
Question 1:Define the term 'tissue’?
Solution:Group of cells that are similar in structure and are organized together to achieve a particular function is called tissue.
Question 2:How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
Solution:The following four types of elements make up xylem tissue:
- Xylem tracheids.
- Xylem vessels.
- Xylem parenchyma.
- Xylem fibres.
Question 3:How are simple tissues different from complex tissues in plants?
Solution:
Simple Tissue
- Made up of only one type of cells.
- Mainly responsible for mechanical support and storage.
Examples : Parenchyma, collenchyma and sclerenchyma
Complex Tissue
- Made up of more than one type of cells.
- Mainly responsible for the transport of water, minerals, sugars and other metabolites.
Examples Xylem and phloem.
Question 4:Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.
Solution:Differences between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma
Parenchyma
- These are living cells with thin walls.
- Cells are uniformly thin.
- The cells are loosely packed with large intercellular spaces.
Collenchyma
- These are living cells with slightly thick walls.
- Cells are elongated.
- The cells are irregularly thickened at the corners with very little intercellular spaces.
Sclerenchyma
- These are dead cells with thick cell walls.
- Cells are long and narrow.
- The cells are thickened due to lignin. These are so thick that there is no internal space inside the cell.
Question 5:What are the functions of the stomata?
Solution:Stomata are essential for gas exchange with the atmosphere and help in transpiration in the form of water vapour through leaves.
Question 6:Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.
Solution:The three type of muscles fiber are:
- Streated muscle
- Smooth muscle
- Cardiac muscle
Question 7: What is the specific function of the cardiac muscle?
Answer:
The specific function of the cardiac muscle is to control the contraction and relaxation of the heart.
Question 9: Draw a labelled diagram of a neuron.
Answer:
Structure of a neuron
Question 10: Name the following:
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d) Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.
Answer:
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth → Epithelial tissue
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans → Dense regular connective tissue (tendons)
(c) Tissue that transports food in plants → Phloem
(d) Tissue that stores fat in our body → A dipose tissue
(e) Connective tissue with a fluid matrix → Blood
(f) Tissue present in the brain → Nervous tissue
Question 11: Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.
Answer:
Skin: Stratified squamous epithelial tissue
Bark of tree: Simple permanent tissue
Bone: Connective tissue
Lining of kidney tubule: Cuboidal epithelial tissue
Vascular bundle: Complex permanent tissue
Question 12: Name the regions in which parenchyma tissue is present.
Answer:
Leaves, fruits, and flowers are the regions where the parenchyma tissue is present.
Question 13: What is the role of epidermis in plants?
Answer:
Epidermis Is present on the outer surface of the entire plant body. The cells of the epidermal tissue form a continuous layer without any intercellular space. It performs the following important functions:
- It is a protective tissue of the plant body
- It protects the plant against mechanical injury
- It allows exchange of gases through the stomata.
Question 14: How does the cork act as a protective tissue?
Answer:
The outer protective layer or bark of a tree is known as the cork. It is made up of dead cells. Therefore, it protects the plant against mechanical injury, temperature extremes, etc. It also prevents the loss of water by evaporation.
Question 15: Complete the table:
No comments:
Post a Comment