English(Moment) Class 9 : Lesson 2 - The Adventures of Toto

In this page you get NCERT Solution Class 9 English Moment Lesson 2 The Adventures of Toto being given. English have two parts. English Moment Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 English Moment. I expect that the given Class 9 English Moment solution Lesson 2 The Adventures of Toto will be immensely useful to you. 


NCERT Solution Class 9 English Moment Lesson 2 The Adventures of Toto
NCERT Solution Class 9 English Moment

Lesson 2
THE ADVENTURES OF TOTO

 

THINK ABOUT IT

1. How does Toto come to grandfather's private zoo?

Ans. Grandfather is an animal lover. He has his own private zoo. Whenever he comes across an attractive animal, he buys it at any cost. He sees Toto, the monkey, with a tonga- driver. He is impressed and finds Toto, a 'pretty monkey'. So, he buys it and adds it to his private zoo.

 

2. "Toto was a pretty monkey". In what sense is Toto pretty?

Ans. Toto is a pretty monkey. His bright eyes sparkle with mischief. His teeth are pearly white.He has a long tail which adds to his beauty. The author's grandfather calls him a pretty monkey.

 

3. Why does grandfather take Toto to Saharanpur and how? Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog?

Ans. Toto is a mischievous monkey. He can be managed only by grandfather. So, he carries him to Saharanpur where he has to collect his pension. He takes Toto in a bag. The ticket collector classifies Toto as a dog because he does not qualify the category of a human and there is no other category except dog.


4. How does Toto take a bath? Where has he learnt to do this? How does Toto almost boil himself alive?

Ans. During the winter season, Toto was provided with warm water in a large bowl for bathing.Like the author, he would check the temperature of water with his hand. Then he would step into the water. He learnt it from the author. One day, he mistook the water boiling for tea to be the water for bath. He got into the kettle. When the water began to boil he raised himself to get out of the kettle but it was very cold outside. So he decided to sit down again. Toto felt uncomfortable. He continued hopping up and down till grandmother came to his rescue.

 

5. Why does the author say, "Toto was not the sort of a pet we could keep for long?"

Ans. Toto is a mischievous monkey. He has been troubling all the animals in the zoo and the family. Grandfather and his family are not so rich that they can afford the frequent loss of dishes, clothes, curtains and wallpaper. So, the author says that Toto is not the sort of a pet they can keep for long.


Extra Questions

1. Describe Toto the monkey that Grandfather bought from the tonga-driver.

Ans. Grandfather bought a baby monkey from a tonga-driver for five rupees and added it to the zoo. This new pet was called Toto. He was a pretty monkey with bright and mischievous eyes. He was so naughty that he would frighten people by showing his white teeth. He had dry hands with quick fingers and he would use his tail as his third hand.


2. Do you think Grandmother was a keen lover like his Grandfather? Give reasons for your answer.

Ans. Grandmother was different from his grandfather. She did not like animals, whereas his grandfather was an animal lover. She always fussed when his grandfather brought home some new birds or animals.


3. Did Toto and Nana become friends? Give reasons for your answer.

Ans. Toto was too naughty and didn’t let Nana sleep, causing discomfort for Nana and other animals. As a result, Toto and Nana never became friends.


4. “Toto was a pretty monkey”. Explain

Ans. Toto was a good-looking monkey with mischievous bright eyes and pearly white teeth that often showed in a smile that frightened elderly Anglo-Indian ladies. Though his hands looked dry and pickled, his fingers were nimble, and his tail was a helpful third hand, capable of grabbing anything out of his reach.


5. Mention the animals that were kept in Grandfather’s private zoo?

Ans. Grandfather’s private zoo had the following animals: Toto the monkey, Nana the donkey, a pair of rabbits, a tortoise, a tame squirrel and a goat.


6. Discuss the incident that took place at the railway station?

Ans. When Grandfather reached the station, Toto started jumping inside the canvas bag and everyone was surprised to see a bag jumping and moving about. When the ticket collector came then Toto poked his head out of the bag. TTE thought it was a dog and accordingly charged a ticket from grandfather.


7. How does Toto take bath? Where has he learnt to do this?

Ans. At the time of bathing, Toto firstly check the temperature of the water with his hands and gradually steps into the bathtub. He steps with one foot followed by the other until the water is up to his neck. Then he would take the soap and rub himself with it. Once the water turned cold he would run out quickly to the kitchen-fire to make him dry. He has learnt to do it by watching the narrator doing the same.


8.  How does Toto almost boil/himself alive?

Ans. One cold day, Toto thought of taking hot bath. He found a large kitchen kettle that had been kept for boiling tea. Toto decided to remove the lid and get in. He sat inside with his head sticking out from the open kettle until the water began to boil. He raised himself when it was too hot but on finding the outside too cold he went right back into the kettle. This continued for quite a while until Grandmother hauled him out of the kettle.



No comments: