English(Beehive) Class 9 : Lesson 9 (poem) - The Snake Trying
Lesson 9 (Poem)
The
Snake Trying
Thinking about the poem
1. What
is the snake trying to escape from?
Ans: Snake is trying to escape from a stroke.It
is being chased by someone with a stick.The snake wanted to save itself from
being hit or killed.
2. Is
it a harmful snake?What is its colour?
Ans: No,It is not a harmful snake.It is not poisonous.It is a green snake.Green
snakes are generally considered harmless.
3. The
poet finds the snake beautiful find the words he uses to convey its beauty.
Ans: The poet finds the snake beautiful and graceful.The poet conveys its beauty by using the following words:curving of thin long body,beautiful,graceful shapes,small and green.
4. What
does the poet wish for the snake?
Ans: The poet sees beauty in the snake.For him
it is not a harmful snake.He wishes that it should not be hurt by the stick.It should go under the
water in to the reeds to hide without being hurt.
5. Where was the snake before anyone saw it and chase it away?Where does the snake disappear?
Ans: The snake was lying on the sand till someone saw it and again chased it away.The snake disappeared in the ripples of the water among the green reeds.
Extra questions
Short answer type questions
1. How does the snake protect
itself? What kind of body does it have?
Ans: The snake has a natural instinct of survival. He can smell
and see dangers and escape from them safely. The snake moves with sudden
curvings gliding through the water to protect itself from the attack. He has a
thin long body.
2. How does the poet
describe its shapes?
Ans: Even a dangerous and venomous creature like a snake has its
fascinating appeal and beauty. The poet says that the snake makes beautiful and
graceful shapes. It is mesmerized to see the zig-zag walk of the snake.
3. What does the poet appeal?
Ans: Every creature demands our sympathy and protection. The
snake is small and green and is harmless even to the children. The poet is a
very kind and generous man. He is sympathetic to the snake. So it appeals to
let it go safely to his place.
4. Where does the snake
vanish?
Ans: The snake does possess the instinct of survival. With sudden curvings of
its body, he can escape from the stick aimed at him. The snake vanishes in the
ripples among the green thin reeds.
5. Describe the natural beauty of the snake. It the poet fascinated by it?
Ans: It is a small snake. It is green in colour. Curvings of its
long body have their own appeal. His shapes are graceful and beautiful. So are
its movements. The harmless, graceful and beautiful snake attracts the
admiration and sympathy of the poet.
6. How does the snake escape and survive the pursuing stick?
Ans: A stick is aimed at the snake. The snake knows well that it
can harm it. It has a sharp sense of smelling the coming danger. He also knows
how to escape it. He glides away through the water away from the stroke.
Finally, it vanishes in the green slim reeds.
Long answer type question
1. Why does the man want to kill the snake? How does the snake
protect itself?
Ans: The man thinks that the snake is poisonous and hence it is
better to kill it. He chases the snake with a stick. The snake is trying to
escape at a great pace so that the man cannot reach and kill it. The movement
of the snake is very graceful and elegant. The snake does not stick to one
straight path but wends its way in and out of the path. At last, the snake
floats over the water and hides itself into the green reeds. The snake has an
instinct for its survival. It can smell and recognise the danger. It knows how
to escape from it and reach to a safe place. It escapes the pursuing stick and
its strike and finally vanishes into the green reeds.
2. Why
is the poet fascinated by the snake? Why does he want to let it go unhurt into
the reeds?
Ans: Even a snake can be graceful and beautiful. At least to the
poet, the snake is a living being with grace and beauty. The snake described in
the poem is small and green in colour. The sudden curvings of its thin body
charm the poem. So does its graceful movement. When it glides through the water
it looks an object of grace and beauty. He develops a liking and sympathy for
this strange creative of nature. He appeals not to attack such a graceful
creature. The small green snake is not poisonous. It is harmless even to
children. Such a beautiful and harmless snake should not be an object of our
anger. On the other hand, it deserves appreciation and our sympathy.
No comments:
Post a Comment