Geography Class 9 : Chapter 1 - India - Size and Location

In this page you get NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography) Chapter 1 India - Size and Location being given. Social Science have four parts. Social Science (Geography) Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography). I expect that the given Class 9 Social Science (Geography) Solution Chapter 1 India - Size and Location will be immensely useful to you.


NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography) Chapter 1 India - Size and Location
NCERT Solution Class 9 Social Science (Geography)


Chapter 1
India - Size And Location


Answer the following questions

1. Name the group of islands lying in the Arabian Sea.

Ans: India is a vast country. Lying entirely in the Northern hemisphere. To the southwest of the mainland, lie Lakshadweep islands in the Arabian Sea.


2. Name the countries which are larger than India.

Ans: Names and areas of countries larger than India in size are given below:

1. Russia (1,70,75,000 sq. km.)

2. Canada (99,76,140 sq. km.)

3. China (95,97,000 sq.km)

4. USA (93,63,169 sq.km)

5. Brazil (85,11,965 sq.km.)

6. Australia (76,82,300 sq.km)


3. Which island group of India lies to its south-east?

Ans. India is a vast country. Lying entirely in the Northern hemisphere. To the south east of the mainland, lie Andaman and Nicobar islands.


4. Which island countries are our southern neighbours?

Ans: Sri Lanka and Maldives are our southern neighbours.


5. The sun rises two hours earlier in Arunachal Pradesh as compared to Gujarat in the west but the watches show the same time. How does this happen?

Ans: India's longitudinal extent or east-west extent covers a distance of about 3000 km. So from Arunachal Pradesh to Gujarat, there is a time lag of two hours. Hence, time along the standard meridian of India (82°30'E) passing through Mirzapur ( in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country to avoid the mess created by different regional times. This time is accepted for the whole country. That is why, the watches show the same time.


6. The central location of India at the head of the Indian Ocean is considered of great significance. Why?

Ans: 

  1. In ancient times, the sea played an important role in determining the nature of interaction.
  2. The central location of India at the head of the Indian Ocean was a great advantage.
  3. Countries of East Africa, West Asia, South and Southeast Asia and East Asia could be reached through sea routes.
  4. Hence, India established close cultural and commercial contact with these countries.
  5. Since the opening of the Suez Canal in 1869, distance between India and Europe has been reduced by 7000 km. India enjoys a favourable situation on the international highway of trade and commerce even today.

 

II. Choose the right answer from the four alternatives given below.

i) The Tropic of Cancer does not pass through

a. Rajasthan   b. Orissa   c. Chhattisgarh   d. Tripura

Ans- b. Orissa

 

ii) The easternmost longitude of India is

a. 97°25'E.   b. 68°7'E.   c. 77°6'E   d. 82°32'E

Ans- a. 97°25'E

 

iii) Uttaranchal, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with

a. China.   b. Bhutan.   c. Nepal.   d. Myanmar

Ans- c. Nepal

 

iv) If you intend to visit Kavarati during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India you will be going to

a. Pondicherry   b. Lakshadweep   c. Andaman and Nicobar.   d) Diu and Daman

Ans- b. Lakshadweep

 

v) My friend hails from a country which does not share land boundary with India. Identify the country

a. Bhutan.  b. Tajikistan.  c. Bangladesh.  d. Nepal

Ans- b. Tajikistan

 

Extra Questions

1. Name the island groups of India lying in the Arabian Sea and the Bay of Bengal.

Ans: Lakshadweep is in the Arabian Sea and Andaman and Nicobar is in the Bay of Bengal.

 

2. Name the countries constituting Indian Subcontinent.

Ans: The countries of Indian Subcontinent are Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh and India.

 

3. Name the states through which the Tropic of Cancer passes.

Ans: The states through which the Tropic of Cancer passes are - Mizoram, Tripura, West Bengal, Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Rajasthan and Gujarat.


4. Name India's northernmost latitude in degrees.

Ans: The northernmost latitude in degree is 37°6'N.

 

5. Name the southernmost latitude of the Indian mainland in degrees.

Ans: The Southern most latitude of the Indian mainland in degrees is 8°4'N.

 

6. Name the eastern and western most longitude of India in degrees.

Ans: The eastern and western most longitudes in degrees extends from 97°25'E to 68°7'E.

 

7. Name the place situated on the three seas.

Ans: Kanyakumari is the place situated on the three seas - the Bay of Bengal, the Arabian Sea and the Indian Ocean.


8. Name the strait separating Sri Lanka from India.

Ans: the Pak Strait separates Sri Lanka from India.

 

9. Name the union territories of India.

Ans: There are 8 union territories in India. These are Andaman and Nicobar islands,Chandigarh, Dadra and Nager Haveli and Daman and Diu, Lakshadweep, Pondicherry, NCT of Delhi, Jammu and Kashmir and Ladakh.


10. Why 82°30'E has been selected as the Standard Meridian of India?

Ans: India is a vast country, it lies between 68°7'E and 97°25'E longitudes. So, longitude of 82°30'E which passes through the middle of India is taken as the Standard Time Meridian of India. This means that when it is known on the longitude 82°30' E, the time is taken as 'noon' for the whole of the India.


11. Why is the differences between the durations of day and night hardly felt at Kanyakumari but not so in Kashmir?

Ans: Kanyakumari is located into it equatorial zone as it is in the southern most location of India.It is between Tropic of Cancer and North of equator, where sun rays are felt for 12 hours in a day. And for the rest of 12 hours, the night is felt. But, it is not so in the case of Kashmir, as it lies in the temperate zone, i.e., beyond the Tropic of Cancer.



No comments: