English(Beehive) Class 9 : Lesson 1 - The Fun They Had
In this page you get NCERT Solution Class 9 English Beehive Lesson 1 The Fun They Had being given. English have two parts. English Beehive Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 English Beehive. I expect that the given Class 9 English Beehive solution Lesson 1 The Fun They Had will be immensely useful to you.
Lesson
1
The Fun They Had
Thinking about the Text
I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.
1. How old
are Margie and Tommy?
Ans: Margie is eleven and Tommy is thirteen-year old.
2. What
did Margie write in her diary?
Ans: Margie wrote, "Today Tommy found a real book!"
3. Had
Margie ever seen a book before?
Ans: No, Margie had never seen a book before.
4. What
things about the book did she find strange?
Ans: Margie found it strange that the words printed on a book stood still instead of moving the way a they did on a screen.She also found it odd that the words on a page always remained the same as the first time they were read.
5. What do
you think a telebook is?
Ans: A book that can be displayed on a screen is called telebook.
6. Where
was margie's school.Did she have any classmates?
Ans: Maggie's school was in her home itself.It was right next to her bedroom.No, she did not have any classmates.
7. What
subjects did Maggie and Tommy learn?
Ans: Margie and Tommy learnt geography, history and arithmetic.
II. Answer the following with reference to the story.
1. "I
wouldn’t throw it away".
a. Who
says these words?
Ans: Tommy said these words.
b. What
does 'it' refer to?
Ans: 'It' refers to the television screen.
c. . What
is it being compared with the speaker?
Ans: Tommy is comparing the television screen to the real books he thought that after reading such books one would have to throw them away but he would never throw away his telebooks.
2.
"Sure they had a teacher, but it wasn't a regular teacher.It was a man."
a. Who
does 'they' refer to.
Ans: They refers to the students who studied in the old kind of
schools.
b. What does
'regular' mean here?
Ans: Here 'regular' refers to the mechanical teachers.
c. What is
it contrasted with?
Ans: The mechanical teacher is contrasted with the human teachers of the earlier times.
III. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).
1. What
kind of teachers did Margie and Tommy have?
ans: The teachers of Maggie and Tommy were different from the teachers of today. They were robotic teachers they were confined to study rooms and taught mechanically.
2. Why did
margie's mother send for the County Inspector?
Ans: Margie was working hard in geography under the guidance of the mechanical teacher but there was no improvement in her performance.It only kept getting worse.So magie’s mother send for the county inspector to find out the faults and settle it.
3. What
did he do?
Ans: The County Inspector gave Maggie an apple and started working on a mechanical teacher. He took it apart and then checked it. margie wished that the inspector would not know how to put the mechanical teacher together again but he managed to reassemble it he is slow down the geography sector of the teacher which was geared a little faster for an average 10 year old.
4. Why was
Margie doing badly in geography what did the county Inspector do to help her?
Ans: Margie was doing badly in geography because the geography sector of the mechanical teacher had been geared a little faster the County Inspector rightly told her that she could not be blamed for her poor performance the County Inspector slow down the geography sector of the mechanical teacher to an average 10 year level.
5. What
had once happened to Tommy's teacher?
Ans: Once the history sector of Tommy's teacher and blanked out completely.
6. Did
Margie have regular days and hours for school? If so why?
Ans: Yes,Margie hand regular days and hours for school this was because her mother believed that learning at regular hours help little girls learn better. Her mechanical teacher was also on at the same time every day except Saturday and Sunday.
7. How
does Tommy describe the old kind of school?
Ans: Tommy describe the old kind of school special building where all kinds studied together. There were hundreds of students studying and playing together.They used to shout and laugh together in an open yard.
8. How
does he describe the old kind of teachers?
Ans: According to Tommy the old kind of teachers were human beings who taught the students inside a special building the teachers taught the children in groups and give them homework and ask them questions.
IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100 –150 words).
1. What are the main features of the mechanical teachers and the school that Margie and Tommy have in the story?Ans: Margie and Tommy had a mechanical teacher. And they did not have to attend school to get their education. All the subjects were established inside the mechanical teacher. Due to this, there was no need for books and the way of studying was also different. Mechanical teachers provided homework and question papers and there was a different way of answering questions. And homework was also done differently.
2. Why did Margie hate school Why did she think the old kind of school must have been fun?
Ans: Margie hated her school, as she was educated by a mechanical teacher. The mechanical teacher was in the room next to his bedroom. She used to go to the same room to do homework and to take exams, and also went to that room to get an education.
And he did not like going to that room at all. He must have thought that the old schools would have been fun because at that time all the students used to sit together and the teachers used to teach all the students together.
All the students used to eat together, shout, laugh, and play on the school grounds. That’s why it seemed to him that the old school must have been fun.
3. Do you agree with Margie that schools today are more fun than the school in the story? Give a reason for your answer.
Ans: There is no doubt that today’s schools are very good. In the story told in the school, there is only a mechanical teacher who imparts education to us but in today’s schools, there are human teachers who impart education and tell us good things.
But there is no emotion in the mechanic teacher. Due to this, the students are not able to develop, but standard teachers tell us all the things and explain all the questions, study syllabus, questions and good and bad ways in a good way.
Because of this, the students develop and all the students sit together and eat, and play so that they understand. They develop. So we can say that today’s schools are better than future schools.
Extra Questions
1. Why did Margie get disappointed after the geography sector of her teacher was set right?Ans: Margie had a robotic teacher. It had developed some technical snag in its geographic sector. Her mother had asked for the County Inspector. Margie hoped that her mechanical teacher would be taken away for some time. But she was disappointed when the County Inspector set the mechanical teacher right there and then.
2. How were Margie and Tommy assessed in their subjects?
Ans: Margie and Tommy had tele-assignments. They used to write their answers in a punch card. They were trained in it. They would insert their special answer sheets in the slot made in the mechanical teacher. Then their marks were calculated in no time.
3. Today Tommy found a real book! From where was the book found and why did it seem peculiar to him and Margie?
Ans: Tommy found an old book from the attic of his home. It was a peculiar object for them because they had different books. They had telebooks while it was printed on paper.
4. Why did Margie hate school?
Ans: Margie never liked her school. It was monotonous for her. She had mechanical teachers and telebooks. She hated it now more than ever. Her mechanical teacher had been giving her test after test in geography and her performance was getting worse day by day.
5. How was the book that Tommy found different from his own books?
Ans: The book that Tommy found in the attic of his home was a real and old book. It was quite different from his telebooks. The old book was printed on paper and can be thrown after reading, but his telebooks read on the screen can be stored. It cannot be thrown and can be used whenever required.
Ans: The futuristic schools in the story are totally different from the schools of today. The schools in the story are located in the house itself. The room next to their bedroom is their school. There is a single mechanical teacher having various sectors geared up according to the level of the child. There is no companion, no playground and no fun at all. The Reaching is mechanical and monotonous.
Today’s schools have separate spacious buildings with human teachers. All the kids from the neighbourhood come together for studies. They play, laugh and enjoy together. There is fun in the school. Yes, I think the futuristic schools will be a reality in future. Nowadays we have online studies and universities. These will be futuristic schools.
7. What problem was Margie facing with her mechanical teacher? Why did she not like it? Do you think that teachers should be flexible in their approach of teaching?
Ans: Margie had a mechanical teacher. It was geared up faster than her mental level. It had been giving her a lot of homework in geography. The work was very difficult. Her performance in tests was also worsening day by day. Her mother was not happy with her performance.
It disappointed Margie. She hated her mechanical teacher who was geared up too quick. It was slowed down up to an average ten-year level. Margie was not happy when her mechanical teacher was repaired. In fact, she wanted to get rid of it. Yes, a good teacher should be flexible in his approach. He should change his speed and method according to the need of the child. He should not be mechanical.
8. Margie always hated school, but now she hated it more than ever. Why did she do sq? According to you, what makes a school a lovely place?
Ans: Margie hated school because she was taught by a mechanical teacher. She had to complete her homework or assignments, sitting alone in her room. The part that she hated most was the slot where she had to put homework and test papers. Moreover, Margie had been doing badly in geography because her mechanical teacher was very fast in displaying questionnaire. Indeed, it became a boring place to her due to lack of activities.
So, she hated her school more than ever. I think, a school becomes a lovely place only when studies become interesting, joyful and stress-free. The pupils can sit together and enjoy each other’s company. They can also make fun and enhance their skills. Here students are taught by human teachers, not by mechanical teachers. To Margie, all this appears to be fun and interesting which is completely missing in her school.
9. It’s not the little girl’s fault, Mrs. Jones. I think the geography sector was geared a little too quickly. What, according to you, was wrong with the geography sector? Can a machine be a good teacher?
Ans: I think, geography sector was geared up so quickly that it was above the level of Margie’s age and intelligence. So, she was not doing well in geography. The mechanical teacher was giving her a lot of geography homework. It was very difficult for her to complete the homework. So, her mother was not happy with her performance in geography.
However, the County Inspector told her mother that it was not Margie’s fault, but the fault was in the mechanical teacher as it was displaying the geography questionnaire so fast that a child could not grasp at all. How can a machine be a good teacher when it has no emotions, feelings and sentiments? It does not have the ability to understand the psychology of a child.
Moreover, the machine only can guide a pupil according to its adjusted modes. So, the machine can never replace the human teacher.
10. Would you like to be taught by a mechanical or a human teacher? Why?
Ans: No, I would never like to be taught by a mechanical teacher because a mechanical teacher cannot make teaching interesting or joyful to the pupils. I am supposed to sit in the room alone to complete my homework. There is no enriched activity. He guided me according to adjusted codes. This method of teaching is monotonous and boring to me. Besides, he has no feelings and sentiments. He does no have the ability to understand the psychology of a pupil. On the other hand, I like today’s human teacher who looks into the overall development of the child. In the classroom, I can enjoy fun with classmates. Moreover, today’s school is a lovely place because here method of teaching is joyful and stress-free.
No comments:
Post a Comment