English(Moment) Class 9 : Lesson 4 - In the kingdom of fools
In this page you get NCERT Solution Class 9 English Moment Lesson 4 In the kingdom of fools being given. English have two parts. English Moment Class 9th has been set by the CBSE Board. The speciality of this page is that here you can download pdf of NCERT Solution Class 9 English Moment. I expect that the given Class 9 English Moment solution Lesson 4 In the kingdom of fools will be immensely useful to you.
Lesson 4
In The Kingdom of Fools
Think about it
1. What are the two strange things the
guru and his disciple find in the Kingdom of Fools?
Ans.
Everything is upside down in the kingdom of fools. The guru and his disciple
find that people sleep in daytime and work at night. Everything, whether rice
or banana, costs the same.Any disobedience is punished.
2. Why does the disciple decide to stay
in the Kingdom of Fools? Is it a good idea?
Ans. The
disciple is a food freak. He is tempted by the cheap food available in the
kingdom of fools. So he decides to stay in the kingdom. No, it is not a good
idea. The behaviour of fools is always unpredictable. One can be in danger
anytime.
3. Name all the people who are tried in
the king's court add give the reasons for their trial.
Ans. A
thief dies when a merchant's wall collapses. Four people were tried in the
king's court. The first person was the owner of the house. He was tried for
building a weak wall. The second person was the bricklayer. He was tried for
not doing his work properly. The third one a dancing girl, was tried for
distracting the mason at work. And the last one was the goldsmith who was
accused of making the dancing girl walk up and down by delaying his work on her
jewellery.
4. Who is the real culprit according to
the king? Why does he escape punishment?
Ans. The
rich merchant is finally blamed for the crime. The king rules that the sins
come in inheritance. Therefore, the merchant is held guilty of his father's
crime. However, the merchant escapes punishment because he is too thin to fit
the stake prepared by the king.
5. What are the Guru's words of wisdom?
When does the disciple remember them?
Ans. The
guru knew that the behaviour of fools is unpredictable.They could be in danger
anytime. He decided to leave the kingdom at once. But the disciple did not
realise the danger. He realised his mistake when the king ordered his execution
without any reason.
6. How does the guru manage to save his
disciple's life?
Ans. The king ordered the execution of the rich merchant who was held guilty of murdering a thief. A new stake was made but the merchant was too thin to be executed, So he decided to find out some fat man to be executed. His guru made a plan.They started fighting as to who should be executed first. He told the king that the stake was the stake of God of justice.Whoever died first would be reborn as the king and whoever went next would be the future minister of this country. The king and the miister got executed willingly. Thus, the guru helped his disciple save his life.
Extra Questions
1. On what conditions did the Guru and his distiple agree to rule that kingdom?Ans. He laid the condition that he would be free to change all the old and foolish laws. Hence night was considered as night and day was regarded as a normal working day. Even persuaded prices were changed according to the value of the material.
2. Why did the Guru not want to stay in the Kingdom of fools ?
Ans. The Guru did not wanted to stay in the Kingdom of fools as the people over there were foolish. He was not sure about them and felt that they could harm him.
3. Why does the disciple not want to leave the Kingdom of the fools ?
Ans. The disciple did not wanted to leave the place because of the sale of cheap eatables and other commodities and since everything was easily available and life seemed to be very simple and easy.
4. Why did the king decide to postpone the execution of the Guru and his disciple ?
Ans. The Guru befooled the king. He told him that the people dying now would be the king and minister in their next birth. The foolish king fell for the words of the Guru and postponed their execution.
5. What was so strange about the Kingdom of fools ?
Ans. The strange thing about the Kingdom of fools was that not only humans but animals were also made to sleep during the day. Everything in this kingdom used to come for a dudu.
6. Who is the real culprit according to the king ? Why does he escape from the punishment ?
Ans. The rich merchant was thjB real culprit. He had inherited everything from his criminal father. He was too thin to be properly executed on the newly made stake. The worried king started searching foolishly for a fat man to fit the stake and the merchant escaped the punishment.
7. What advice did the Guru give to the disciple before going out of the city ?
Ans. The Guru told his disciple that it was dangerous to stay in a Kingdom of fools. He said that there was no justice only foolish, unpredictable behaviour. According to him the kingdom would not last long.
8. What is the Guru’s wisdom ? When does the disciple realize this ?
Ans. The Guru’s wisdom was that there was no justice in the Kingdom of fools and due to the unpredictable behaviour of the fools, he wanted to leave the kingdom at once. The disciple remembers these words when the king decided that the disciple was the suitable person for execution was weak.
9. Why did the king want to punish the merchant ?
Ans. The king wanted to punish the merchant because the wall of his house and it fell on the thief killing him. Since the merchant had inherited his father’s wealth he inherited his sins too therefore, he should be punished.
10. Who became the king and the prime minister of the kingdom ?
Ans. As the kingdom was without a king, the people of the kingdom persuaded the Guru and the disciple to take over the throne. So, the holy man became the king and his disciple took the charge of Prime Minister.
No comments:
Post a Comment